Kosten er kroppens byggesten. Hver dag indtager hver dansker i gennemsnit 3 kg mad og drikke svarende til et helt ton på et år. Vi undersøger sammenhænge mellem kost, livsstil og sundhed samt sygelighed. Centrale problemstillinger er:
Tidligere undersøgte forskningen hovedsageligt virkningen af de enkelte elementer i kosten eksempelvis enkelt fødevarer eller enkelt næringsstoffer. Vi forholder os til den samlede virkning af kosten og undersøger kostmønstre, samt hvad der sker, hvis man udskifter en bestemt fødevare med en anden. Hvordan ændres sygdomsrisikoen for eksempel, hvis man i stedet for meget kød begynder at spise mange grønsager? Kosten er en del af den samlede livsstil, og betydningen af kost og livsstil afhænger delvist også af vores arvelige baggrund. Mange studier ser derfor på samspillet mellem både kost, livsstil, genetik og sygelighed samt dødelighed.
Etablering af kohorterne ”Kost, kræft og helbred” samt European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.
Mange undersøgelser baseres på Kost, kræft og helbred, som er en undersøgelse med 57.000 deltagere. De var i alderen 50-65 år ved rekrutteringen i 1993-97 og følges nu gennem de danske registre herunder Landspatientregistret, Cancerregistret og Diabetes registret. Ved indgang i studiet blev der indsamlet oplysninger om kost, livsstil og kropsbygning samt biologisk materiale herunder blod, fedtvæv, urin og negle.
Kost, kræft og helbred er en del af European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, hvor vi samlet følger 520.000 deltagere. For alle deltagere har vi data svarende til de data, vi indsamlede i forbindelse med Kost, kræft og helbred.