Biostatistik er et metodefag med fokus på udvikling, afprøvning og implementering af statistiske metoder til analyse og fortolkning af sundhedsvidenskabelige data. Store mængder af information indsamles i et moderne sundhedsvæsen til at undersøge og dokumentere effekten af ny medicin, nye behandlingsmåder, eller betydningen af livsstil og adfærd. Det kan være kliniske data, laboratoriedata eller data fra sundhedsregistre. Statistiske metoder er det afgørende værktøj i analyse og fortolkning af denne informationen. Metoderne giver overblik over data, blotlægger de væsentlige aspekter af den undersøgte problemstilling, og præsenterer resultaterne præcist, retvisende og overskueligt med angivelse af, hvor sikre vi kan være på de fundne resultater.
Som forskere i Biostatistik udvikler vi nye metoder, vurderer metodernes egenskaber, og anvender eksisterende metoder i nye situationer. Vi deltager i forskningsprojekter ved stort set alle institutter under HEALTH, hvor vi udbygger vores forståelse af metodernes styrker og svagheder og får inspiration til udvikling af nye, relevante metoder. Vi optimerer løbende vores kompetencer for at være på forkant med udviklingen inden for datakilder og computeres regnekraft – og vi underviser den kommende generation af forskere i de nye metoder på ph.d.-kurser ved HEALTH.
Inden udgangen af 2020
Til sundhedsvidenskabelige problemstillinger anvendes statistiske modeller, der gør det muligt at adskille biologisk variation, målefejl og anden tilfældig variation fra systematiske tendenser, der som regel er de interessante. For at undgå fejlfortolkninger lægger faget stor vægt på diagnostiske metoder til at afsløre, om en anvendt model er rimelig i den konkrete situation. Disse diagnostiske metoder præsenterer ofte særlige karakteristika ved data i figurer. For at konstruere en relevant model er det afgørende at kunne sætte sig ind i det relevante sundhedsvidenskabelige felt og kunne videreformidle resultaterne, så de kan forstås og anvendes af andre sundhedsvidenskabelige forskere.